Apple pronásleduje informace o Mac OSx86 - uspěje?

22. 08. 2005, 20:03 · Nakousnutá jabka · Bleskovka

ikonkaApple podle řady serverů na internetu zaslal nebývale agresivní výhrůžný email, požadující stažení informací o běhu Mac OS X na neautorizovaných PCčkách – servery musely odstranit odkazy na videa, soubory a návody. Je to pochopitelně hra na četníky a zloděje, neboť pokud je již známý postup, jak Tigera (resp. jeho vývojářskou verzi) na PC rozběhat, těžko se dá totálně zamezit šíření informací. Jak praví Zymurgyho zákon dynamiky rozvoje systému – Jak jednou otevřete plechovku s červy, jediný způsob, jak je dostat nazpátek, je použít větší plechovku. A tak Apple bude muset použít “větší plechovku”, těžší ochranu, pro komerční verze Mac OS X pro Intela. Současná ochrana byla implementovaná na úrovni jednoho procesu, který vyžadoval komunikaci s TMP čipem, a ta byla poměrně záhy odstraněna, stejně tak vyžadování SSE3 pro grafiku bylo obejito (v praxi stačí SSE2). Pokud bude tato ochrana implementovaná do každé aplikace, hackeři vytvoří emulátor, který systém zblbne…

Je tedy otázka, zda vůbec lze vytvořit systém tak, aby nebyl spustitelný na jiném, než “autorizovaném” hardware – na každou ochranu se dříve či později najde “řešení”, a pokud by byla ochrana příliš paranoidní, naopak bude ztrpčovat život i legálním uživatelům. Žijeme v době mocných technologií ochrany obsahu, ale každá se zatím dříve či později prolomí. Můžeme spekulovat o tom, co Apple ještě může použít, ale otázkou je, kam Apple bude směřovat – buď bude svádět neustále boje s hackery, ať již pomocí technologií nebo práva (DMCA). Osobně se domnívám, že ve světě, kde nelze obsah chránit proti prolomení ochrany jinak, než zákonem (DMCA prostě zakazuje hackování ochranný systémů), by měly společností spíše dělat vše pro to, aby většinový uživatelé vůbec neměli potřebu jejich ochranu obcházet.

Prostě – nedivil bych se, kdyby to pro Apple byl tak trochu test, na čem všem jsou uživatelé schopni Mac OS X rozchodit a kdyby Jobs už chystal smlouvu s Dellem a jinými výrobci PC. Pokud se Apple poučil z posledního licencování Mac OS 8, a bude schopen konkurovat cenou a parametry, není velký důvod, aby podobný krok neznamenal zásadní ohrožení businessu – tí spíš, že hardware v podobě počítačů již není pro Apple jediným zdrojem příjmů. Inu, uvidíme :).

· Trvalý odkaz na tento příspěvěk · Linkuj.cz · Jagg.cz

  1. co by se delo, kdyby se applu podarilo, ze by X jelo jen na “jeho” strojich? proc se ptam. na applu by tim padem slo x-ko i wokna. na ostatnich jen wokna. (samozrejme, ze i linux, ale ten ted zanedbame :) ). nedostal by se jobs do stejneho marastu jako microsoft? ochrana uzivatele moci si svobodne zvolit os… microsoftu “stacil” jen zabudovany mediaplayer a jake to bylo halo….

    — pth    22.8.2005 20:47    #

  2. Asi budu vypadat jako naprostý blbec, ale proč Apple neprodává MacOS X i pro běžné x86?

    Jiří Macich ml.    22.8.2005 21:21    #

  3. Tady to bylo http://www.strengholt-online.nl/osx_howto/index.htm

    Tady to je ted :)
    http://village.cisv.cz/mac/x86/osxhowto/index_UPDATED.htm

    — Modrak    22.8.2005 21:34    #

  4. Co se delo ohledne OS8 a licencovani? Tak daleko uz moje praxe nesaha….

    — kichi    22.8.2005 22:06    #

  5. Macich: no, pac ho jeste nema. A predevsim, protoze Apple je historicky HARDWAROVOU firmou – vydelava na prodeji pocitacu, nikoliv na prodeji software.

    Modrak: posli mi pak kopii toho case and resist dopisu az ti ho Apple posle :)

    Kichi: Apple byl presvedcovan uz v 80. letech Billem Gatesem, aby System pro Macy licencoval i jinym vyrobcum. V 90. letech se nakonec k tomuto rozhoupali, bylo to v casech PowerPC, par vyrobcu zacalo vyrabet klony schopne behu Mac OS, ovsem nebylo to tak, ze by se rozsiroval trh s Mac OS, klonari pry predevsim ubirali Applu. Nyni je Apple v trochu jine situaci, takze by to mozna mohlo mit i kladny vysledek – Mac je znamy a zadany, snizila se zavislost Apple na pocitacich a pod.

    Martin Lér    23.8.2005 01:16    #

  6. Proc ne Masox na beznem PC? Tech duvodu je cela rada a ve vetsine vidim prime ohrozeni Applu, resp. vyroby pocitacu (stejne jako ostatnim se nevyplati vyvijet a vyrabet bezna PC – viz IBM), predevsim stolnim. V druhe rade ohrozeni i samotneho Masoxu kvuli primemu stretu s Wokenicema. Bohuzel ne v regulernim souboji. Predpokladam, ze pokud by se na tento trh rozhodl jit, tak MS prestane vyvijet Oppice a WMP. Za WMP nahrada neni diky kodekum, za Oppice je, ale vetsina lidi bohuzel chce z neznamych duvodu ty od MS. A kdyz nejsou, neda se s tim nejspis pracovat… Za techto podminek to je nerovny souboj. Vice to rozebiram na svych strankach (http://www.kalista.cz/lukas/blog/clanek.php?id=5)...

    Lukas Kalista    23.8.2005 02:19    #

  7. Hmm, kdyby Apple použil Intel CPU, ale jinou architekturu MB, tak by bylo po srandě. Ale pravdou je, že Apple chce právě to, aby MAc OS běžel na standardním PC z výprodeje (jinak si ten switch neumím vysvětlit).

    Během pár let bude následovat převedení Mac OS pod nějakou formu “free” licence a Apple nám začne tvrdit, že vždycky byl firmou zabívající se HW a tudíž jeho úúžasné multimediální sety pro domácí kina ála iPod jsou jenom logický vývoj. A Mac OS X pošle do hajzlu, protože je to ztrátové a nezaplatí se to.

    — Pepa    23.8.2005 10:22    #

  8. nemyslim, ze by to predbezne nieco znamenalo – Apple nepouzije BIOS, bude mat vlastne dosky, brutalnejsiu ochranu…

    je mozne, ze sa to zas nejak hackne, ale zas len pre geekov – bezny pouzivatel aj spolocnosti potrebuju podporu, navyse licencia pre OS X vravi, ze je mozne to instalovat LEN na Apple HW.

    Nemyslim si tiez, ze Apple zverejni OS X pod free licenciou (preco?!) a ze neskor skonci s OS X ako takym. To su neopodstatnene obavy.

    Mozno nejaka forma obmedzenej licencie inym vyrobcom, ale tiez v to neverim.

    Preco? Pretoze Apple nepredava ani HW, ani software, ani Mac OS X ako taky.

    Apple predava KOMPLETNE riesenia, to je to, co ich oddeluje od inych firiem. Vzda sa jednej casti a konci. Ludia nechcu nestabilny system od Apple na kope nestabilneho hardwaru od cinanov.

    Ludia kupujuci Mac chcu funkcne, premyslene RIESENIE s prepracovanym dizajnom.

    Nebojim sa teda v najblizsie dobe buducnosti Apple HW alebo samotneho OS X. Ostane vsetko pri starom a ze sa bude par geekov bavit hackovanim OS X na skladacky? Nuz, aspon to zvysi zaujem – prave geekovia doporucuju okoliu, co si kupit a dobre si uvedomuju nulovu podporu a problemy s OS X na generickom PC…

    a safra, zase mi uletely prsty ;)

    — Jozo Remen    23.8.2005 10:44    #

  9. IMHO je OS X na počítačích od jiných výrobců logický a nevyhnutelný krok. Jediná otázka zní, jak dlouho bude trvat, než to Apple přizná.

    1) Nebál bych se toho, že Apple přijde o všechny HW tržby. Mac uživatelé budou většinou kupovat Apple HW, OS X (už jenom kvůli vzhledu), (alespoň zpočátku) nebude možno koupit samostatně ale jen v sestavě od velkých výrobců (zpočátku možná jen jednoho) a jeho cena bude nastavena tak, aby byl Apple HW konkurenceschopný.

    2) OS X půjde rozběhnout na kdečem, ale rozumně bude běhat jen na malém množství HW (protože ovladače). A těch pár geeků o tolik prodeje nesníží, naopak budou dělat reklamu zadarmo (protože si budou vědomi problémů a lidem okolo sebe budou doporučovat HW od Apple) a IMHO na tom ve výsledku Apple vydělá.

    3) Office – nebál bych se toho. Jednak zaříznout MSIE pro Mac nebyl problém protože byl zadarmo (t.j. jen výdaje) zatímco Office pro Mac je drahý a výnosný. Ale IMHO Apple pracuje na svém Office (byli by blázni pokud ne) a pokud bude použitelný tak bude mít úspěch. Vzpomeňte na Safari, to byl taky blesk z čirého nebe a jak je úspěšný :-).

    4) co z toho budou mít PC HW firmy? IMHO si MS s X-Boxem testuje vodu a není příliš daleko doba, kdy nabídne jeho obdobu do kanceláře (pochopitelně s Windows a Office) a HW PC firmy budou ve VELICE špatné pozici. Ty chytřejší si to uvědomují již dnes a útěk do PC s OS X je pro ně logickou volbou. IMHO první bude Dell.

    — Petr Baláš    23.8.2005 12:02    #

  10. 1) Ja ano. Duvod jsem rekl. Vidim to kolem sebe. Znam celou radu lidi, co by Masox chteli, ale do Maca by nesli. Stejne jako znam radu uzivatelu Maca, kteri ho maji hlavne kvuli systemu a priste by si klidne koupili levne PC, jen kdyz tam nebudou Wokenice. Podle mych odhadu by prodej v tomto klesl tak na polovinu az tretinu. Jasne, neni to moc relevantni, nebot je to odhadovane z maleho mnozstvi lidi a hlavne u nas a ne v USA ci Japonsku. Ale stejne… Krom toho si odporujete – na jednu stranu ze Apple neprijde o HW trzby a na druhou, ze ho budou prodavat velci vyrobci HW – na ci ucet asi? Samozrejme, ze vezmou podil Apple HW.

    2) To bude peklo pro servisaky :-(

    3) Explorer nemel nikdy tak silne postaveni. Alespon na Macu urcite ne. Krom toho vetsina lidi ho nebere jako klicovou aplikaci. S MS Oppice to vidim vsude kolem. Kdyz se me nekdo pta po novem pocitaci, zeptam se ho, na co ho chce a pokud to jde, nabizim Maca, pripadne Linux (na Wokenice nemam nervy). Prvni otazka vzdy je: “A pujdou mi na tom MS Office?” Odpoved s OpenOffice nema sanci. Boji se, ze si nebudou moci prenaset data. Radeji utrati ty hrozne tisice. S Explorerem jsem nikdy takovy problem nemel, stacilo ukazat jiny prohlizec. Stejne bych to videl s Apple Office. A porad to neresi WMP. Dnes uz je skoro polovina videi na netu v tomto silenem formatu. Bez nej smula… A to ho chteji prosadit jako format pro jina media :-(

    4) Dell? Boze chran nas!!! :-(

    Lukas Kalista    23.8.2005 12:37    #

  11. vsetci to vidime moc cierne (ja som tiez videl…).

    Prechodom na Intel sa toho v Apple NIC nezmeni. Apple STALE bude predavat predovsetkym „whole widget", teda kompletne riesenia.

    Apple si nemoze dovolit podporovat OS X na ine zostavy/krabice. Su to obrovske vydaje na vyvoj a podporu – to je hlupost.
    Tiez by prisli o reputaciu stability a bezproblemovej spoluprace so zariadeniami.

    Takze:

    Apple bude nadalej tvrdo zasahovat voci hackom a kradnutiu OS X. OS X ostane Mac-only, tych par geekov Apple nazabije a tak ci tak ich bude nahanat stylom update-zrusenie behu na generic PC.

    NIC sa nemeni. Apple by bol blazon, aby odstavil HW diviziu ci nebodaj (tie uvahy) cely OS X a svoj software (po rokoch vyvoja a miliardach investicii?!)

    Apple nema ZIADNY dovod licencovat OS X, alebo ukoncit vyvoj HW – ba prave Mac Intel je krok, ako pritiahnut viac zakaznikov.

    Preco ludia nechcu kupit Mac? Lebo im na tom nejdu Windows/programy v plnej rychlosti. Kupia Mac, OS X nebude vyhovovat, co potom? To su prave tie obavy, s ktorymi sa pravidelne stretavam a ktore su DOVOD, preco Mac NIE (zatial)

    Ale Mac s Intelom a moznostou nativneho behu Win aplikacii? Nuz, poviem pravdu – kopa znamych, co ich Mac predtym nenapadol o nom SILNE uvazuje. A ano, dal som im linky, ako rozbehat OS X na PC – oni si ten Mac totiz kupia, MOC sa im to paci a ako programatori su si vedomi, ze na Apple HW to pobezi najlepsie.

    Bezneho pouzivatela nejake hacky OS X zaujimat nebudu (nevie o nich), navyse ovplyvneny iPodom si ten Mac kupia s kludnym svedomim – ocko cez den popracuje v OS X+Office, deti sa vecer zahraju hry pod Windows.

    — Jozo Remen    23.8.2005 12:50    #

  12. koukam, že by Jožo měnil časem názory ? Bohužel pro mně byl Apple jedinečnej díky HW. Nejdřív Motorola, pak PPC, neexistence pamětový díry na 640kbtech… A třeba já díky tomu neswitchnul na Appla, doladil si wokna a čekam až bude i u nás dostupnej haknutej MasoX abych si ho vyzkoušel ale intela si kvůli tomu určitě kupovat nebudu a od Appla už určitě ne, páč tomu co si sám nepostavim, tomu nevěřim.

    — Krtek    23.8.2005 14:22    #

  13. ’ páč tomu co si sám nepostavim, tomu nevěřim…’

    to krtek: rad by som si pozrel na com jazdis:))))

    ale kazdy ma pravo na svoj nazor:))

    — bobes    23.8.2005 14:41    #

  14. krtek: no, ja by som zase neveril stroju, na ktorom pobezi hacknuty OS X. Musel by som sa zblaznit, aby som to pouzival v produkcnom nasadeni

    — Jozo Remen    23.8.2005 14:54    #

  15. to s tim hacklym OS souhlasim. jenže když vidim “značkový” stroje obzvlášt HP, IBM nebo nedej bože Compaq, tak se mi chce zvracet. Výkon dost ořízlej, komponenty skoro jedinečný, origo ovladače se časem neseženou a někdy to chce i “svoje” paměti. A stabilita je stejně pořád závislá na počtu a schopnostech uživatelů. To mam radši komp ze značkovejch dílů s nálepkou Krtek :-)

    — Krtek    23.8.2005 17:39    #

  16. co je to znackovej dil ? :-)) Mam tu jednu ZNACKOVOU sestavu reprobednicek od Creative :-)) Akorat ze z niceho nic dela rany, Ceka na polici a tezko ji nekdo opravi…..

    — ED    23.8.2005 17:56    #

  17. Ludia kupujuci Mac chcu funkcne, premyslene RIESENIE

    ano!!! starej šrot s nedotaženým systémem plných chyb!

    — Pavel II    23.8.2005 20:11    #

  18. nechapem, co sa tu rypes, PCckar. chod si riesit problemy s novymi virusmi a rozhodenymi registrami.

    — Jozo Remen    23.8.2005 20:38    #

  19. 2 Lukas Kalista:

    1) Čechy opravdu nejsou relevantní trh – jsme chudí a tím pádem hodně citliví na cenu. Ale neodporuji si – sice jiní vezmou Apple nějaké ty zákazníky ale na druhou stranu rozšíří trh s OS X počítači a tím zas některé zákazníky přivedou zpět k Apple. A případný propad budou kompenzovat příjmy z prodeje OS X (a regulací jeho ceny může Apple elegantně regulovat situaci). Nehledě na to, že ostatní prodejci mohou dostat jen OS X bez iLife a tím si Apple zvýhodnit své počítače.
    Toto je zatím jen věštění z křišťálové koule. Ale Apple je v pozici, kdy si to může dovolit risknout (HW už není majoritní zdroj příjmů) a i kdyby na HW prodělala, tak si posílí základnu pro iTunes (kterou ji nebude moci MS sabotovat) a to může být ta zajímavější věc :-).

    2) tady jsme si nerozuměli – myslel jsem půjde neoficiálně (aneb nějkým tím crackem) rozchodit …

    3) no vidíte, já ve svém okolí s OOo (pod Windows) docela slavím úspěchy. WMP jsem nepochopil, soubory co mám okolo sebe mi VLC nebo mplayer přehrává (minimálně žena co si na Apple čte maily a chodí ji tam občas blboviny si nestěžuje že by něco nepřehrála).

    4) uvidíme. Ale IMHO to budou sice počítače od Dellu ale Apple si nadiktuje, co bude uvnitř (tím, co bude OS X podporovat). Jinak jestli si opravdu myslíte, že např. v miniMacu jsou nějaké extra komponenty, tak se u mě stavte a ukážu vám, jakou levnou paměť jsem vyndal z miniMaca :-).

    — Petr Baláš    23.8.2005 22:09    #

  20. 1) ja se nebojim, ze by skoncil Apple jako takovy. Ty prijmy opravdu jsou uplne jinde. Jde o to, ze urcite nebude dlouhodobe dotovat nejakou cast vyroby. A kdyz vidim celkovy trh, tak stolni pocitace jsou jako prvni na rane na odstrel :-( Pokud by presel na politiku, ze na svych pocitacich bude treba iLife a na jinych ne, tak si koleduje o zalobu. A opravnene.

    3) Ja bohuzel ne :-( Ono plati pravidlo, ze cim vzdelanejsi v IT, tim snadneji jde presvedcit. Bohuzel v mem okoli je vetsina uzivatelu naprostych laiku, kteri si casto ani nenainstaluji program (a to ani na Macu). Tech je z celkoveho hlediska vetsina a prave ti se boji zkouset neco noveho… :-/ Co se tyka WMP, tak veci s kodekem WMV9 neprehrajete v nicem jinem, nez prave v Mikrosrotim prehravaci. Bohuzel, jinak by mi nesmael na pocitac. Jestli chcete, mohu vam nejake takove soubory poslat, je jich cim dal vic. Bohuzel stale casteji narazim na soubory WMV, ktere neprehraji ani pomoci tohoto hrozneho prehravace (Na Wokenicich je vzdy o jednu verzi novejsi prehravac).

    4) Nejde o to, co tam bude za komponenty (Ano, do jiste miry ano), ale o Dell, jako takovy. Mel jsem s nimi nekolikrat co do cineni a uz nechci nikdy. Hruza. Ani nevedi, co v tech pocitacich je a uzivatel si nesmi ani upgradovat system… :-(

    — Lukas Kalista    24.8.2005 00:10    #

  21. kedze som bisexualny geek (pc (linux only) aj mac) mam silny pocit ze Apple HW sa od znackoveho PC HW (HP, DELL, IBM, Toshiba atd…) nijak nelisi. Z mojho pohladu je mac aj pc kopa suciastok, vyrobenych najcastejsie v azii, skompletovanych v mexiku alebo inej riti na com je placnuta len nalepka znacky – toto je ta zaruka nejakej kvality. Tak ako Apple aj PC znacky skor nez pustia na trh zostavu, tak je riadne otestovana a znackou garantovany beh na “certifikovanom OS”.
    Nevidim teda ziadny problem v tom aby si Apple tvrdo diktoval HW a licencoval/certifikoval Masox aj PC vyrobcom. Nikto by nemal s kvalitou problem.

    Kto chce mat pocit, ze si kupuje super kvalitne a designovo dokonale zelezo, nech si kupi Apple… Komu je to jedno a potrebuje hlavne makat v dobrom systeme, preco by nemohol mat Masox napriklad na DELLi ?
    Ja osobne pouzivam notebooky HP a DELL, s kvalitou som maximalne spokojny, co ma ale sere, je to, ze aby som mal normalny system, musim si vytunovat a dobastlit Linux (widle na moje HW nesmu), co je sice zabavne, ale ubera to z produkcneho casu. Chcel by som stabilny, dobre vyzerajuci UNIX like system, ktory by na mojom zeleze bezal bez problemov a bez tuningu, toto na PPC platforme splna osx…

    Proti comu by som ale vyhrady mal, aby osx bezal na uplne hocijakej skladacke, je pravda ze problemy s kompatibilitou HW by na seba nenechali dlho cakat.

    Developersku verziu osx mam samozrejme na PC notebooku rozbehanu, je to pekne, je to fajn, ale na produkcne pouzitie absolutne nevhodne (pochopitelne). Pre mna je najdolezitejsi zaver toho celeho, ze to naozaj na x86 dokaze fungovat…

    — r00t    24.8.2005 09:31    #

  22. Hacknute OS X je prakticky na nic. Proc? Temer urcite nebude chodit automaticky update, nektere aplikace, riziko nestability…a to jsou vsechno duvody proc clovek OS X pouziva….licence OS X pro Dell je naprosta obchodni pitomost, protoze OS X je hlavnim duvodem proc kupovat Apple HW a vyrobit s prechodem na Intel nebude problem…(prinejhorsim se pouziji chipy, ktere pristi rok neproda Dell). Cilem Applu je podil 15% v HW a ne 25% v OS!!! Tak uz jsem se tady vytlachal a jdu na neco uzitecnejsiho….a Lere nepis podruhy blbliny vhodne tak pro idnes.

    — FrankRybe    24.8.2005 13:54    #

  23. FrankRybe: Ad hacknute OS X – proc by na hacknutem OS X nemel chodit automaticky update (ten se snazil ochranit i MS u XP, marne), nektere aplikace (pokud natvrdo nesahaji na konkretni hardware)? Nevidim k tomu prilis duvodu. Nestabilita – ano, to spis, pokud se bude patchovat ci pouzivat nejaky emulator TMP.

    Ad cil Apple – rad bych mel tvou jistotu, ze cilem Apple je mit 15% podil v HW a ne 25% v OS. Priznam se ze co se cilu Apple tyka, radeji uz neodhaduji vubec nic, i Apple sam si obcas trochu protireci (nejdriv – levne flash prehravace nejsou nic pro nas, a kde skoncili se shuffle, napriklad).

    Uvaha byla spis o tom, zda se muze Apple vubec tecchnologicky zdarit to, aby nesel OS X pustit na nicem jinem, nez jejich hw – pokud budou pouzivat jako zaklad mainstreamovou platformu (procesory, sbernice, firmware (aka bios) shodne jako ostatni, tak to bude extremne narocny, ne-li nesplnitelny ukol.

    Mimochodem, spojeni s Dellem nebo podobnym zlem by mohlo pomoct prosazeni se vice do office prostredi, kde vsak, musime uznat, chybi dnes apple predevsim software pro kolaboraci, a dalsi zazemi v podobe rady office programu pro Windows. Ukazte mi kvalitni informacni system pouzitelny na OS X, napriklad. Doufam, ze aspon SAP ma klienta.

    Martin Lér    24.8.2005 14:17    #

  24. Jenom dodam – hovorim samozrejme o finalni komercni verzi Tigera pro Intel. Pro bědaverzi asi zadny update nebude, to je jasne. Zabavne by bylo, kdyby Apple s kazdym updatem prepisoval hacky a tak :)) To by pak teprv panecku byl souboj :))

    Martin Lér    24.8.2005 14:33    #

  25. Ale jo, nejaci klienti jsou. Neco je treba pro Lotus Notes. Jiny velky firemni system pouziva kamoska v praci a klienta pro Maca jsem take nasel (jen si ted nemohu vzpomenout na jmeno). Ale celkove to stoji za starou belu…

    — Lukas Kalista    24.8.2005 17:17    #

  26. Osobne si myslim, ze prechod na Intel je nehorazna blbost. Mozno to zlacni nieco pre Apple, ale uzivatelom to neprinesie nic pozitivne. Miesto Intelu mali radsej hladat niekolko schopnych vyrobcov, ktory by ponukli celu skalu GFX kariet od nVidie a ATI a par dalsieho hardwaru, ktory nam o proti PC chyba. Apple sa mal sustredit na zakladny system (CPU+logic board so zbernicou obdobnou ako PC – PCI Express(?)) a ten zvysok nechat na externych certifikovanych HW firmach. Takto bude musiet kazdy pol rok vydat novy HW aby drzal krok s ostatnymi PC a bude v tom totalny bordel – uz aj PC-ckari stracaju prehlad v nekonecnej rade chipsetov, verzii a revizii. Navyse Intel sam prehlasil, ze nestiha drzat krok s AMD tak o com to cele je? Applu sa nikdy nepodari udrzat Mac OS X iba na vlastnom HW – vsetko sa da hacknut.

    — prefectX    24.8.2005 17:34    #

  27. PerfectX: obavam se ze Apple proste nema jineho dodavatele CPU, ktery by byl schopen dostat svym slibum, nez Intel pripadne AMD. A asi mel duvod, proc si vybral Intel. Viz nove procaky, prave ohlasene.

    Martin Lér    24.8.2005 18:05    #

  28. okrem toho, v PowerPC 970 neexistuje kvalitna podpora pre veci ako PCI Express, u G4 slaba zbernica, ziadna podpora pre DDR, SATA a kopu inych veci.

    A vieme, preco masiny po uvedeni boli dodavane tak pomaly? Nuz, nebolo dost procakov.

    Apple nebude robit problem uvadzat kazdeho pol roka nove konfiguracie – ved to robia aj teraz. Nic, len potichucky navysene frekvencie s malym upozornenim na stranke.

    A co sa tyka grafickych kariet – na Mac su tie najvykonnejsie graficke karty pre HRACOV. X800 skutocne nie je karta pre profesionala v 3D oblasti. Nevidim dovod platit nehorazne sumy za suntnu grafiku, o ktorej si PCckari myslia, ze to je zazrak, lebo mu to v Doome da 50 FPS :)

    — Jozo Remen    24.8.2005 18:28    #

  29. Jo, ty spekulace, co se objevi noveho, ty mi opravdu hodne budou chybet :-((( Ja nevim, co je na nove ohlasenych procesorech revolucniho. Pri ohlaseni prechodu jsem z Jobsova projevu cekal, ze chystaji nejakou bombu. Ze by se mel klast duraz nikoliv na frekvenci ale na pomer vykon/prikon jsem rikal uz pred nejakymi peti ci osmi lety. Ted to objevuji jako ameriku :-( Podle meho si Apple prechodem pomuze hlavne u booku (a ty jsou nyni nejperspektivnejsi). U stolnich si pohorsi :-( Ale chapu, ze financne je pro Apple vyhodnejsi podrzet booky i za cenu podriznuti stolnich masin :-/

    Lukas Kalista    24.8.2005 18:50    #

  30. Lukasi, nevidel by som to tak cierne. Nikto z nas nevie, co ma Intel v rukave. Pochybujem, ze tak vyraznu usporu energie by dosiahli klasickou x86 ISA.

    http://www.theinquirer.net/?article=25496

    A pouzivatelovi to moze byt napokon jedno – ak dostane masinu s vyssim vykonom a rozumnou spotrebou, tak o co ide? Stale to bude Apple. Fakt by som zanechal spekulacii ako licencovanie OS X a zanechanie HW sektora a licenciu pre Dell – to ma nenapadlo ani pri zrani ponoziek :D
    Nic by tym Apple neziskal, iba stratil, konkurencii by dal darcek ako hrom. Toto fakt nema logiku.

    Aspon sa teraz ukaze, kto ma lepsie spracovany system co do vykonu aplikacii. A ze v tejto oblasti ma OS X co predvadzat ;)

    Steve po vylieceni rakoviny je podla mna odhodlany zdolat Microsoft na poli pocitacov – chce, aby bol Mac tym, cim sa mal stat v 84 – prepracovanym riesenim s podielom, ktory mu pravoplatne patri

    — Jozo Remen    24.8.2005 19:27    #

  31. Jozo: no, o tom vykonu aplikacii, to som NAOZAJ zvedavy. Taky side-by-side test PS, ID a podobnych aplikacii.. SOM ZVEDAVY…

    Martin Lér    24.8.2005 20:14    #

  32. Co se tyka procesoru Intelu, tak vychazim z informaci a roadmapy procesoru, ktere zverejnili. Intel vzdy zverejnoval informace, co chysta, dlouho dopredu. A to i kdyz to nasledne nedokazal splnit (ostatne to je vec, ktera zatim Jobsovi vadila na Motorole i IBM. Intel to dela take). A pochybuji, ze by u nich mel Apple nejake silne slovo, kdyz je jen malicky hrac mezi mnoha velkymi. Pochybuji, ze by kvuli nemu tajili informace, dokud je nezverejni sam Apple… V kazdem pripade to bude 100% architektura x86.
    Co se tyka uspor, tak ty mohou docilit mnoha zpusoby – lepsim navrhem procesoru pocinaje (konecne!!!), lepsim vyrobnim procesem (v tom je oproti IBM Intel o dost dal), pouzitim lepsi izolace mezi vrstvami (tam je na tom lepe zase IBM), pouzitim technologii z Pentia M, pripadne orezavanim – ostatne presne takto toho docilili u P4. V kazdem pripade vse budou evolucni kroky, nikoliv revolucni. Jinak ten graf vykonu ma tak rapidni narust prave pridanim vice jader. Vypocetni vykon se zvysi vyrazne a prikon o tolik ne. Pak to vypada jako vyrazny zlom, i kdyz to je stale stejna architektura. Jenze to ma IBM s G5 take. Takze tam zadnou vyraznou vyhodu stale nevidim (kdyz pominu booky). Se soucasnymi informacemi stale tvrdim, ze pro stolni pocitace to je krok zpet a mozna pocatek jejich konce. Ale kdyz se podivame na grafy prodeju, tak to asi Apple prilis trapit nebude… :-/

    Lukas Kalista    24.8.2005 20:35    #

  33. Intel jsem povazoval za hrozny srot, ale vypada to, ze casy se meni…a skvele technologie SPARC, PowerPC atd., nestaci drzet krok…nakupy technologii Transmety to zmenily jeste rychleji…

    Mrknete na parametry novych Intel chipu:
    http://www.macosxrumors.com/articles/2005/08/24/intel-announces-roadmap-for-its-processors/

    Pro Apple prechod na x86 resi take radu SW problemu=nakladu (periperie portu Java, Oracle, ...). Rychle take predpokladam obdobu projektu Janus pod Solarisem, ktery umoznuje beh Linux aplikaci bez rekompilace…

    S temi hacky: Ne ze si nemyslim, ze to nekdo hackne, ale mam naprostou jistotu, ze takova vyzva je jen otazka casu. A co?! Ma to dopad na Apple business?? Podle mne, ne. Ten, kdo se bude ochoten par dni stourat v OS, aby nasadit zaruceny posledni hack, a tim usetril rozdil $200 mezi Dellem a Applem, tak trochu chudat nouma, ktery stejne nic nekoupi?

    FrankRybe    24.8.2005 22:33    #

  34. To je krasa, jak tady kazdy vi co Apple chce, udela, nebo co je pro nej dobre.

    — sailor    25.8.2005 08:18    #

  35. Hele Martine, ty hezky mluvis Slovensky.
    To u vas Prazaku neni tak bezny ;)

    Porovnanie aplikacii – to som aj ja zvedavy, no aspon bude pre C, C++ lepsi kompilator (ICC), GCC nerobi pre PowerPC tak dobry kod ako pre x86. Takze tam sa da cakat slusna zmena vo vykone.

    Som fakt zvedavy

    Nuz a co sa tyka hackov, tak nech sa fakt hraju. Pubertiak si Mac i tak nekupi, geek odskusa a doporuci znamym, ktori si ten Mac kupia – a vooo tom to je

    — Jozo Remen    25.8.2005 09:14    #

  36. Najskor som bol z toho uplne v soku. Ale musim sa priznat, ze by sa mi pacilo mat doma okrem macka aj nejaky PC Book s OS X. Apple Booky su totiz pre mna cenovo naozaj nedostupne. Moj penazny prijem nie je tak vysoky a vobec mat doma macka pre mna znamenalo velmi vela odriekania. No uvidime ;-)

    — Peter Mičuda    26.8.2005 13:01    #

  37. http://osx86.tym.cz

    -it’s working and it is not just development version!

    — hoech    19.6.2007 12:17    #

Související články