Apple vs. mobilní operátoři?

21. 04. 2005, 8:04 · Nakousnutá jabka · Bleskovka

ikonkaZdá se, že už to tak bude, alespoň podle aktuálního čísla BusinessWeeku, a to má podle Think Secret mít Apple co nevidět hotovou finální verzi iTunes Mobile 1.0. Motorola nyní potvrdila, že chce telefon uvést “v několika měsících”...

Ovšem mobilní operátoři v USA chtějí vzít prodej hudby do vlastních rukou, nabízet download jen do mobilu (alespoň z počátku) a to za cenu 2-3 dolary za skladbu. iTunes by pro ně znamenal ztrátu potenciálních příjmů, protože skladby by se do mobilu přesunovaly z PC. A že si někteří operátoři dokáží jít za svým velmi tvrdě dokazuje slavný případ “okriplené” Motoroly V710, kdy Verizon prostě zakázal některé Bluetooth funkce, aby uživatel musel pro přenos využívat datové přenosy sítě.

A tak se dá předpokládat, že podobně tvrdě budou postupovat i proti Apple, neboť chtějí sami prodávat skladby a argumentují, že o 100-200% vyšší cena se dá ospravedlnit možností stáhnout si oblíbenou skladbu kdykoliv a kdekoliv.

Zdá se, že jen T-Mobile, který je tradiční evropský operátor, ale působí i v USA, se naopak s Apple dohodne a bude telefony Motoroly s iTunes prodávat. Uvidíme, zda se Apple pustí do boje a nabídne iTunes Mobile všem zdarma, nebo zda verze 2.0 bude podporovat nákup přes mobil. Každopádně, pro Apple je problém, že otázka není zda mobily nahradí současné MP3 přehrávače, ale kdy – jak jsem již před časem psal.

· Trvalý odkaz na tento příspěvěk · Linkuj.cz · Jagg.cz

  1. souhlasim, iPod se nebude tak dobre prodavat do nekonecna a Apple bude muset vymyslet nejaky novy hit. Konvergenci toho, co je dnes, ale vidim ne do mobilu, ale do notebooku! Odhadneme, ze za pet let muzeme cekat notebooky za $200-$300, 0.5-1kg, dostatecny vykon a totalni rozsireni Wi-Fi. Notebook by pak prevzal velkou cast audio komunikace a samozdrejme take videokonference, pro ktere je mobil nesmyslem. Mobil naopak prevezme funkce fotaku (pro uzivatele, kteri si nelamou hlavu s nejakou optikou) a dalsich zarizeni “do kapsy” vcetne iPodu…..zatim vsak bych si rad koupil novy PowerBook G5 s 2GB RAM a 7200rpm diskem, co by vydrzel 5hodin prace na baterie a mel OS X s Java 1.5 alespon v kvalite jaka je pro Windows…nebo bezpecna Windowz bez viru…no jo uvahy o budoucnosti jsou vzdy tak vzletme, ale realita vzdy o neco vice pri zemi..

    — Frank Ryba    21.4.2005 10:40    #

  2. Inu, ja si myslim, ze notebooky ne-e. zarizeni ktere ma 0,5 kg proste nebudou lidi tahat vsude sebou, a predevsim jeho moznosti ani nebudou potrebovat.

    Martin Lér    21.4.2005 14:05    #

  3. mno, kdyz uz sem na foun od apple vydrzel cekat rok, tak dva mesice me uz nerozhazou, hlavne aby za to stal :-/

    — micker    21.4.2005 14:11    #

  4. V tomhle [subject článku] spatřuji velký problém. Věřím, že to Apple nepodceňuje. BusinessWeek píše o tom, jak nahrávací studia nesnáší Apple, protože jim diktuje podmínky a stanovuje ceny trhu – a oni si je chtějí stanovovat sami. (Živě dokážu představit, jak umí být Apple protivný.) A tak se spojují s mobilníma operátorama, aby Apple obešli.

    Doufám, že to Apple ustojí – budoucnost je jedině v tom, že ty mobily začnou vyrábět taky. I když se tomu teď brání.

    micker: to nebude foun od Apple, ale od Motoroly s nějakým software od Apple. Bude hnusný a bude mít mizerné ovládání. Nečekej…

    — zzen    21.4.2005 15:07    #

  5. zzen: jo, ale lidi zase nejsou doufam tak blby, aby platili za hudbu v digitalni podobe markantne vic, nez v fyzicke.

    Martin Lér    21.4.2005 15:53    #

  6. pro zzen:
    no kuva, to ti pekne dekuju za vyhlidky… :-)
    ja vim ze nebude od apple, ale beru to ze bude applem “posvecenej” takze doufam ze nejakou serednost nepodpori (takze se taky mozna nedockam:-))

    — micker    21.4.2005 16:35    #

  7. Re 2.
    Inu nejsem zadny futurolog, ale presto to vidim na nastup videa ve vsech oblastech a na to je zarizeni, ktere ma display s uhloprickou 3-4cm neni nic moc. Pomer hovoru z terenu k hovorum z obyvaku nebo kancelare je rekneme 20 ku 80. Pro tech 20% z terenu urcite nikdo nebude tahat 0.5kg zarizeni..to je souhlas, ale co tech 80% z kancelare, obyvaku .. pres pausalni konektivitu? navic s funkcemi, ktere maly display nema sanci nabidnout?

    — Frank Ryba    21.4.2005 17:41    #

  8. Ryba: Video je super věc, beze sporu. Ale ne když člověk telefonuje. Opravdu nechci trávit minuty před zrcadlem, než se někomu rozhodnu zavolat, nemluvě o tom, když někdo volá vám a je zrovna 7 ráno (a nebo večer atp.).

    MaLér: Moc bych na to nespoléhal. Mobilní operátoři se toho pokusili vnutit už hodně. Ne že by to lidi moc žrali, ale ve své síti obvykle nemají na výběr nic jiného. A stahovat hudbu do mobilu je fakt příjemné—lidi to budou chtít využívat…

    — zzen    21.4.2005 19:10    #

  9. Souhlasim s zzenem, lidi to budou pouzivat, i kdyz to bude predrazene. Akorat pritom budou nadavat, jak je to drahe. Typickym prikladem jsou “chranena CD” – take je lidi kupuji, prestoze jim casto ani nebudou fungovat. Pritom by stacilo tak malo… Kdyby si clovek koupil takove CD a druhy den jim ho sel hodit nahlavu, ze je nefunkcni, tak by to prodejci prestali brat. Ono kdyz stoji jedno 500, tak kdyby to udelalo pouhych 1000 lidi, jsou to ztraty pul milionu. A to uz by jim lezlo do penez… Navic vetsina lidi jsou ovce :-(

    — Lukas Kalista    21.4.2005 21:37    #

  10. Nahrávací studia se snaží a myslím, že občas můžou vyhrát bitvu, tedy zdržet nějakou technologii, která je jim nepohodlná, ale logika trhu říká, že když je skladba přes PC 3x levnější, stejně se nakonec tenhle systém prosadí.
    Nehledě k tomu, že stahování 50MB alba přes mobilní síť pořád ještě ve většině případů zavání nejvíc ze všeho masochismem, vybitými baterkami uprostřed přenosu atd.

    Pachollini    22.4.2005 12:07    #

  11. Panove, nezamenujte prosim nahravaci studia a vydavatelske spolecnosti prosim…
    Nahravaci studia naopak maji zajem, aby co nejvice skupin melo duvod nahravat, aby se sirsi spektrum hudby mohlo dostat k “nezasazenym” posluchacum, aby se hudba dala levne a legalne koupit na internetu.

    Kakaxa    22.4.2005 22:45    #

Související články